Koudwatervrees

Koud·wa·ter·vrees: (figuurlijk) onnodige vrees.

Je wilt iets gaan doen en blijft er wat lang(er) over nadenken. Je vraag je af: “Is dit een goede keus of niet?”. Of: “Durf ik het eigenlijk wel?” Herkenbaar?

koudwatervrees 5Een goede vriend

Een goede vriend van mij gaat anders om met keuzes maken dan ik. Wanneer hij een keus moet maken dan is hij het al aan het regelen of aan het doen, ik ben dan nog rustig de opties aan het bekijken. Van hem leer ik om sneller keuzes te maken. Voor mij blijft het wel belangrijk om eerst de opties goed te bekijken voordat ik een keus maak.

Keuzes

Misschien vraag je je af: “Wat heeft koudwatervrees met keuzes te maken?” Als je geen vrees hebt, maak je moeiteloos keuzes. Dus wanneer je moeite hebt met keuzes maken, is er kennelijk toch nog ergens een beetje angst in jou om de keus te maken. Anders had je al een keus gemaakt.

De Sedona Methode

Wat mij helpt om keuzes te maken en spanning los te laten is De Sedona Methode van het gelijknamige boek van Hale Dwoskin. Deze methode helpt om beperkende gedachten en emoties los te laten. Dit is een hele simpele en praktische methode. Denk aan iets waar je een keuze over wil maken of wat je spanning geeft. Maak contact met deze spanning of emoties door het te voelen. Bij mij was dat “nieuwsbrief”. Ik had daarbij verschillende (beperkende) gedachten en gevoelens.

Drie vragen

Stel jezelf dan drie vragen:

1     Kan ik het loslaten? Antwoord met “ja” of “nee”
2     Wil ik het loslaten? Antwoord met “ja” of “nee”
3     Zo ja, wanneer? Antwoord met “ nu” of “nu nog niet”

Spanning loslaten

Door jezelf deze drie vragen te stellen laat je de spanning los. Dat is het, zo simpel! Herhaal de vragen net zo vaak totdat alle spanning weg is. Je zult merken dat je dan veel makkelijker een keus kunt maken. Het maakt niet uit of je “ja” of “nee” antwoord, of “nu” of “nu nog niet”. Als je het nog niet wil loslaten, is dat ook prima. Juist door het accepteren dat je het nog niet wil loslaten, laat je ook spanning los!

Ik wens je veel succes met passende keuzes maken en bij het loslaten!

© Jeroen Coacht

P.s. Wil je je ervaringen delen? Reageren dan op dit bericht of neem contact op!

P.s.s. Wil je een nieuw begin? Neem contact op via info@jeroencoacht.nl of met het contactformulierLaat kort weten waar je tegenaan loopt. Ik laat je weten wat ik voor je kan betekenen.