Denk- en gevoelsverstand

Denkverstand; het vermogen tot denken
Gevoelsverstand; het vermogen te voelen.

Het denkverstand kent iedereen, met je denkverstand kun je denken. Maar gevoelsverstand, bestaat dat ook? Ja, dat bestaat ook. En je gebruikt het, meer dan je denkt.

manvrouw

Denken met je hart

Wat is dat, gevoelsverstand? Net zoals je hoofd denk met gedachten, voelt je hart met gevoelens. Als je iemand heel leuk vindt, voel je je blij. Hier komt het spreekwoord: “Je hart klopt voor iemand” vandaan.

Als je het gaat analyseren met je hoofd, zoals een bekende Nederlandse zwemmer het zo bijzonder zei: “Verliefdheid is maar een chemisch stofje”, dan doe je de persoon die je leuk vindt een beetje tekort.

Combineren

De nadruk ligt in onze (Westerse) maatschappij vooral op het intellect, het denkverstand. Maar het gevoelsverstand is net zo belangrijk, misschien nog wel belangrijker. We hebben allemaal ons denk- én ons gevoelsverstand nodig. En als je het combineert, ga je denken met liefde en krijg je liefdevolle gedachten. Een relatie zonder liefde houdt geen stand, een kind dat geen warme aandacht krijgt gaat lastig gedrag vertonen, en terecht!

Een oefening

Je hoeft niet verliefd te worden om meer met je gevoelsverstand in contact te komen. De oefening die hieronder staat, brengt balans tussen je hoofd en je hart.

  1. Maak contact met je hart door je hart te voelen en glimlach ernaar.
  2. Ga dan met je aandacht naar het midden van de aarde en voel de verbinding met de aarde.
  3. Vervolgens ga je met je aandacht weer terug naar je hart en voel je je hart.
  4. Ga dan vanuit je hart naar de zon en zie het licht en voel de rust.
  5. Ga weer terug naar je hart en voel de rust en ontspanning.
  6. Blijf een moment, zoals als je wilt, met je aandacht in deze rust en voel het in je hele lichaam.
  7. Kom terug in het hier en nu.

Als je deze oefening hebt gedaan kijk je waarschijnlijk met een warmere blik de wereld in. Een blik die liefdevoller en vriendelijker is. Er is een betere balans tussen je hoofd en je hart ontstaan, tussen je denk- en gevoelsverstand.

Op bijna ieder moment

Je kunt deze oefening op verschillende momenten van de dag doen; bij het opstaan, voor het slapen gaan of wanneer je snel behoefte hebt aan ontspanning. De oefening kan staand, zittend of liggend gedaan worden en met open of gesloten ogen.

Veel succes ermee gewenst!

© Jeroen Coacht

P.s. Wil je je ervaringen delen? Reageren dan op dit bericht of neem contact op!

P.s.s. Wil je een nieuw begin? Neem contact op via info@jeroencoacht.nl of met het contactformulier. Laat kort weten waar je tegenaan loopt. Ik laat je weten wat ik voor je kan betekenen.