Bijzondere terugblik op mijn bijna-doodervaring

Bijna-doodervaring, ook wel BDE genoemd: een bijzondere bewustzijnstoestand van een persoon die bijna dood geweest is door bijvoorbeeld een ongeluk, een ziekte of ingrijpende gebeurtenis.

Liefdevol terugkijken

Ieder mens maakt fijne en minder fijne dingen mee. Wanneer het je nog niet lukt om liefdevol terug te kijken op de minder prettige gebeurtenissen, komen ze vaak later bij je terug. Op zich is dit mooi, want op deze manier krijg je steeds opnieuw de kans om het te verwerken. Al is het niet altijd makkelijk en af en toe lijkt het gewoon even teveel. Ik geloof dat er hulp voor iedereen is, vaak uit onverwachte hoek. Dit geeft hoop als er even geen uitweg lijkt te zijn. In dit artikel deel ik met jou een gebeurtenis uit mijn jeugd die veel invloed op mijn leven heeft gehad en die ik stap voor stap een plek heb leren geven.

Mag ik naar de hemel?

Toen ik begin dertig was, ging mijn gehoor nog verder achteruit. Ik kon mensen nog met heel veel moeite verstaan, voelde me depressief en leerde omgaan met een chronische ziekte. Ik wilde gelukkig worden maar dat schoot niet op naar mijn idee. Een aantal keer dacht ik: “Als God bestaat, dan mag hij wel langskomen en mij meenemen naar de hemel”, dat leek mij een praktische oplossing. Toch had ik ook het idee dat er meer moest zijn, een bedoeling met mijn leven.

Ik kreeg wat ik nodig had

Misschien dat God in zijn voorzienigheid iets anders had bedacht. Kort daarna gaf een vriendin gaf me een boek over bijna-doodervaringen bij kinderen Ineens geen kind meer. Ik kende het boek van Pim van Lommel  Eindeloos bewustzijn, dat had ik bij mijn opa al eens zien liggen en gaat over volwassen mensen die een BDE hebben gehad. Het was nog niet in me opgekomen dat ook kinderen zulke ervaringen konden hebben.

Vijver

bijna-doodervaringToen ik heb boek begon te lezen, kwamen er beelden van een gebeurtenis uit mijn jeugd naar boven. Ik heb mijn ouders gevraagd wat er gebeurd was. Zij vertelden over een voorval toen ik drie jaar oud was. We waren bij mijn opa en oma op bezoek met mijn twee broers. Ik ben aan hun aandacht ontsnapt en naar de vijver gelopen. Ik viel in de vijver, ging kopje onder en mijn benen bleven keurig boven water uitsteken. Mijn vader zag het gebeuren vanuit de woonkamer. Hij is naar de vijver gerend en heeft me daarna uit de vijver gehaald.

Intens gelukkig

In de periode na dit gesprek kwamen er nog meer beelden boven over de gebeurtenis. Nadat ik in de vijver viel, liet ik mijn lichaam achter en ging als een energiewolkje naar een intens fijn en liefdevol licht. Ik wilde daar zo graag blijven, ik voelde me er thuis. Opeens merkte ik dat ik weer terug geleid werd naar het donker en mijn lichaam, weg van dat mooie licht waar ik me zo gelukkig voelde. Ik kreeg het idee dat God of de engelen wat tegen me gezegd hadden toen ik bij het licht was. Ik wist alleen niet meer wat. Dat interesseerde me ook niet, ik was boos en wilde terug naar dat fijne en gelukzalige gevoel. Punt! Hevig teleurgesteld zag ik mij weer in mijn lichaam terugkeren en ik besloot onder protest verder te gaan met mijn leven.

Heimwee loslaten

Deze inzichten verklaarden precies mijn depressieve gevoelens en mijn heimwee. Ik wilde niet in dit lichaam en hier op aarde zijn, ik wilde terug naar dat intens fijne gevoel bij dat licht. Tijdens een gesprek met een vriendin stelde ze me een bijzondere vraag. Ze vroeg of ik dat intens fijne gevoel en mooie licht ook op dit moment kon ervaren in mijn lichaam? Ja, dat kon ik, merkte ik! Dat ik daar niet eerder op was gekomen. De heimwee naar de gebeurtenis begon ik toen los te laten en ik begon me ook meer thuis te voelen in mijn lichaam en mijn leven hier op aarde.

Dankbaar

Door de BDE weet ik dat er meer is dan wat de meeste mensen waarnemen en ik ben niet meer bang voor de dood. Op het moment dat ik dit schrijf, word ik me bewust waarom ik hier nog ben. Ik ben hier om mensen te helpen hun hart te openen en om hun licht te laten schijnen in hun lichaam. Iets wat ik mensen ik mijn praktijk ook al leer bedenk ik me nu. Als er meer mensen hun licht laten stralen en hun hart openen voor liefde, dan wordt het op aarde een fijnere plek om samen te leven. Daar wil ik graag een bijdrage aan leveren. Ik kan nu dankbaarheid en liefde voelen voor degene die mij terug stuurde vanuit het licht en het geeft me plezier en moed om verder te gaan met mijn leven!

© Jeroen Coacht

P.s. Wil je je ervaringen delen? Reageren dan op dit bericht of neem contact op!

P.s.s. Zin in een nieuw begin? Neem ook contact op via info@jeroencoacht.nl of met het contactformulierLaat kort weten waar je tegenaan loopt. Ik laat je weten wat ik voor je kan betekenen.